#04

Àrea de Gestió del Coneixement

Docència i Formació

Aquest 2023 hem aconseguit trencar la tendència dels últims anys i incorporar a l’equip de professionals del Consorci Sanitari de l’Anoia més de la meitat dels especialistes que han finalitzat la seva residència.
Joan Carles Mateu

Cap de l’àrea de Docència i Formació

Donem un impuls a la docència i consolidem la formació continuada dels professionals

En els darrers anys l’Àrea del Coneixement ha estat la punta de llança per posicionar el Consorci Sanitari de l’Anoia com una organització que, més enllà de l’activitat assistencial, ofereix als professionals vies de creixement, ja sigui a través de la docència, la formació, la recerca o la innovació; i a la societat un retorn a través de la seva activitat investigadora i innovadora. Aquest canvi va tenir com a punt d’inflexió l’acreditació del CSA com a centre universitari vinculat a la Universitat de Lleida l’any 2020 i, aquest 2023 hem volgut donar més projecció al model i consolidar-lo.

Per aquest motiu, des d’aquest 2023 l’Àrea del Coneixement s’ha dividit en dues grans àrees: l’àrea de Docència i Formació, i l’àrea de Recerca i Innovació. Aquest canvi, ha permès centrar els esforços de l’àrea de Docència i Formació en allò que avui és prioritari; en l’àmbit de la Docència, atraure i donar la millor atenció als professionals en Formació Sanitària Especialitzada (MIR, IIR, FIR i LLIR) de les nostres unitats docents, així com de l’estudiantat en pràctiques de grau i de postgrau. De fet, aquest 2023 hem aconseguit trencar la tendència dels últims anys i incorporar a l’equip de professionals del Consorci Sanitari de l’Anoia més de la meitat dels especialistes que han finalitzat la seva residència. En medicina, s’han incorporat especialistes als equips de Cirurgia general i de l’aparell digestiu, Cirurgia ortopèdica i traumatologia, i Medicina interna. Pel que fa a infermeria, s’ha incorporat una professional especialitzada a l’equip de Geriatria i, en l’especialitat de Farmàcia, també s’ha incorporat una professional a l’equip de Farmàcia Hospitalària.

I, d’altra banda, en l’àmbit de la Formació, la reformulació de l’àrea ens ha permès donar resposta a les necessitats de formació continuada dels professionals, que han realitzat més d’un miler d’accions formatives en només un any. En aquest sentit, la plataforma Campus CSA segueix agafant protagonisme per oferir més canals i, per tant, més accessibilitat dels professionals a la formació. També hem seguit treballant en la implantació de la plataforma de formació online GoodHabitz, especialment a través de campanyes conjuntes amb l’àrea de Prevenció i Salut Laboral que ens permeten oferir als treballadors un ventall de recursos i eines per afavorir el seu benestar a nivell bio, psico i social.

L’àrea de Formació es complementa amb tota la tasca d’Aula Oberta, dedicada a la gestió i realització de jornades i esdeveniments i que enguany s’ha consolidat com una eina de suport indispensable per als professionals del CSA, donant suport a l’organització de més d’una desena de jornades, tallers i cursos.

Llegir més Llegir menys

Docència i Formació

Evolució de la Formació Sanitària Especialitzada al CSA

5 Unitats Docents

3 Unitats Docents Multidisciplinars

Residents 2022-2023

70

56 Medicina · 2 Farmàcia · 12 Infermeria

Convenis amb Universitats i Instituts de cicles formatius

Ensenyament de grau superior

Universitat de Lleida
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Barcelona
Universitat Internacional de Catalunya
Universitat de Vic. Universitat Central de Catalunya
Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Màsters i postgraus impartits

Psicologia General Sanitària
Infermeria en Urgències i Emergències Extrahospitalàries
Envelliment i Salut
Infermeria quirúrgica
Infermeria en Anestèsia i Reanimació
Cures Pal·liatives

Estudis de grau impartits

Medicina
Fisioteràpia i Nutrició
Infermeria
Treball Social
Farmàcia
Psicologia
Fisioteràpia
Educació Social

Ensenyament de màsters i postgraus

Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Barcelona
Fundació Universitària del Bages
Universitat Ramon Llull
Universitat Oberta de Catalunya
Universitat Internacional de València
Universitat Europea de València

Cicles formatius

IES Badia Margarit
IES Milà i Fontanals
IES La Segarra
Escola Joviat
IES Joan Oro
Institut Obert de Catalunya
Institut Escola del Treball

Accions Formatives

Aula Oberta

Fets destacats

L’Àrea de Gestió del Coneixement es divideix en dues subàrees

Àrea de Recerca, Projectes i Innovació al capdavant Dra. Marta Banque i Àrea de Formacio i Docència al capdavant Dr.Joan Carles Mateu. Això facilitarà la gestió i focalitzar els esforços en cara subàrea.

Més estudiants de pràctiques de la Facultat de Medicina de la UdL

Increment del estudiantat de la Facultat de Medicina de la UdL que realitza el seu període de pràcticum a la nostra institució, passant de 2-3 estudiant any a 15 en el curs acadèmic 2023-24.

Consolidació de la plataforma GoodHabitz

Consolidació de la plataforma GoodHabitz, e-learning corporatiu en formació transversal, aquest 2023 hem doblat tan les hores d’estudi com els cursos realitzats.

Contractació de residents

Al juny del 2023 ens vam contractar a 4 dels 9 residents que van finalitzar la seva residència amb nosaltres.

Recerca i Innovació

En el darrer any, cal destacar la renovació de l’anterior Comissió de Recerca i Comissió d’Innovació juntament amb el seu sistema de funcionament i formes de resposta a les necessitats dels investigadors de l'àrea.
Marta Banqué Navarro

Responsable d’Estratègica, Projectes, Recerca i Innovació

Donem més impuls a la recerca i la innovació per posicionar-los com actius estratègics del CSA

En un any com el 2023, centrat en la recuperació d’activitat en tots els àmbits i amb necessitat d’afrontar reptes com la cobertura i la competència entre centres, mantenir un esforç investigador és un desafiament afegit que només es pot afrontar a través de professionals i equips amb lideratge i capacitat de treball. Aquesta aposta perquè la recerca i la innovació siguin actius estratègics del CSA, s’ha materialitzat enguany sumant a la direcció d’Estratègia i Projectes, la Recerca i la Innovació, el que permet donar-los un nou impuls.

En el darrer any, cal destacar la renovació de l’anterior Comissió de Recerca i Comissió d’Innovació juntament amb el seu sistema de funcionament i formes de resposta a les necessitats dels investigadors de l’àrea. Al llarg del 2023, s’ha enviat al nostre CEIm de referència una quarantena de projectes, els quals han obtingut un informe favorable la totalitat d’ells, reflex de la qualitat dels projectes presentats i de l’excel·lent tasca de suport metodològic que ofereix la Comissió de Recerca. Destacar, també, el lideratge dels nostres professionals com a investigadors propis en estudis de recerca en la meitat dels projectes presentats a la Comissió.

Però el 2023 també ha estat l’any de donar un nou impuls a la innovació. Són moltes les idees que s’estudien i poques les que acaben arribant a fer-se realitat. És per això que el CSA disposa d’una bústia d’idees innovadores per poder donar sortida a projectes de millora presentats pels nostres professionals i avançar en la implicació de pacients, familiars i ciutadania en el disseny de solucions innovadores en salut.

En la línia d’innovació, aquest 2024, ens proposem posicionar al CSA com una institució de salut referent. Per això serà necessari identificar necessitats d’innovació a la institució des de tots els vessants (tractament, organització, gestió, seguretat del pacient, etc.)​ i explorar aliances amb altres empreses, institucions acadèmiques o startups per compartir coneixements i recursos. A més de seguir participant de forma activa en xarxes i nodes d’innovació en salut.

Finalment, cal agrair especialment a totes les persones que participen en projectes d’investigació; pacients i familiars que desinteressadament ofereixen les seves dades, el seu temps i moltes vegades la seva pròpia salut perquè puguem seguir avançant en el coneixement. Ells són els veritablement essencials en la investigació sanitària i són exemple de solidaritat i a ells han d’anar dedicats els nostres resultats.
En la nostra àrea sanitària, a més, cal reconèixer i agrair, també, l’ esforç dels professionals i equips per mantenir i potenciar línies de recerca, producció científica, fer-les visibles i aplicar els seus resultats a la clínica, tenint en compte que aquest esforç és, en la major part de les ocasions, resultat gairebé únic de la seva motivació i responsabilitat.

Llegir més Llegir menys

Dades

Activitat de recerca

Presentacions a jornades i congressos

Línies de recerca

CIRURGIA ORTOPÈDICA I TRAUMATOLÒGICA - COT

Mà-colze (2 projectes)
Espatlla (1 projecte)
Raquis (1 projecte)
Genoll (2 projectes)
Peu-Turmell (1 projecte)

CIRURGIA

Colorectal (1 projecte)
Hepatobiliopàncrees (1 projecte)
Maneig postoperatori (1 projecte)

GERIATRIA

Ortogeriatria: traumatologia geriàtrica (5 projectes)
Geriatria i cirurgia (1 projecte)
Covid i geriatria

GINECOLOGIA

Histeroscòpies (4 projectes)
Salpingectomia (1 projecte)
Sòl pèlvic (2 projectes)
Implant intradèrmic (1 projecte)

SALUT MENTAL

Teràpia familiar (1 projecte)
Cognició, emoció i psico- patologia (4 projectes)

ANESTESIOLOGIA

Prevenció del dolor (1 projecte)

REUMATOLOGIA

Osteoporosi i fractures (1 projecte)
Osteoporosi durant la COVID (1 projecte)
Artritis reumatoide (2 projectes)

ATENCIÓ PRIMÀRIA

XatJove Anoia (1 projecte)
Salut a les escoles (1 projecte)

Smart hospital: espai de connexió, treball i coneixement